Terug naar homepage
 
       

 

 

Landinfo

  Reisformules   Geldzaken
  Veiligheid   Gezondheid

Wellicht heb je wel wat vraagtekens over je geplande Zimbabwe reis. Sinds een tweetal jaar is de binnenlandse toestand meer en meer genormaliseerd. De winkelrekken zijn goed gevuld, benzine is goed te verkrijgen, de bevoorrading staat weer op punt. Steeds meer reisorganisatoren hebben hun trips naar en in Zimbabwe hervat. Heel massaal is het toerisme nog niet. Ideaal dus voor een rustige exploratiereis in Zimbabwe, je wordt echt heel vriendelijk onthaald.

VLIEGEN
Naar Zimbabwe vliegen is een heel eind. Vanuit Brussel en Amsterdam gaat het via Londen, Frankfurt, Munchen of een andere luchthaven. Daarna in ongeveer 11 uur nonstop naar Johannesburg. Nachtvluchten bieden de ideale connecties: je vertrek in de late namiddag en arriveert ’s ochtends ter in Johannesburg. Van daar vlieg je verder naar Bulawayo, Harare of Victoria Falls. Een jetlag, daar moet je geen zorgen over maken want er is geen tijdverschil (of 1 uur, wij veranderen immers van winter- naar zomeruur).
We werken op twee manieren: catch of the day vluchten ofwel optievluchten. Wat is het verschil? De catch of the day is de goedkoopste vlucht op dat moment en dient onmiddellijk te worden betaald (binnen de 3 dagen).
Wil je toch liever wat bedenktijd? Dan zijn de optievluchten meer jouw ding: we kunnen de prijs 4 weken garanderen (opgelet: luchthaventaksen kunnen wel veranderen).
Bij South African Airways, British Airways hebben we het bijkomend voordeel van Add-On vluchten. Bij hun lange afstandsvluchten kunnen wij als touroperator, dankzij onze speciale contracten, goedkoop de vluchten naar Zimbabwe bijboeken.

VLUCHTKLASSEN
De normale vluchtklasse is ‘Economy’. De volwaardige lijnvluchten in de deze vliegtuigen zijn absoluut niet te vergelijken met de ‘Sardiencharters’ naar de zon. Zo heeft bijvoorbeeld een Airbus 340 van South African Airways een Seat Pitch (afstand van rugleuning tot rugleuning) van 81cm.
‘Business’ vliegen op lange afstand is een zaligheid: meestal flatbeds waar je echt languit kan liggen, pure luxe en verwennerij, die reeds begint tijdens de wachttijd in de business lounge. Het prijskaartje loopt al gauw op tot 3 à 5 keer de Economy-prijs.
British Airways heeft een tussenklasse: de World Traveller Plus. Je betaalt ongeveer het dubbele van een economy en geniet van ruimere seats met extra beenruimte (maar geen flatbed) in een aparte kleine cabine met maximum 6 rijen stoelen. Bediening en maaltijden zijn dezelfde als in Economy klasse.

AAN BOORD
Na het aperitiefje krijg je een plateau aangeboden met voorgerecht, warme hoofdschotel en nagerecht. Uiteraard inclusief een wijn naar keuze, met koffie als afsluiter. Koptelefoon, sokjes, kussentje, ooglapjes zorgen voor het nodige comfort. Bij British Airways en South African Airways beschik je bovendien gegarandeerd over je eigen privaat beeldscherm, met tal van films en muziekkeuzes. Nog voor je landt geniet je van een warm of koud ontbijt naar keuze. Voor al dit extra comfort betaal je geen eurocent extra.

WEGEN
In en rond de grote steden Harare en Bulawayo zijn er talrijke ‘Potholes’ – gaten in de weg. Eens enkele kilometer buiten de steden zijn er behoorlijke asfaltwegen. Ook gravelwegen vind je landelijk.

VEILIGHEID
Het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert volgende zaken, mits in achtneming ervan kan er in Zimbabwe gereisd worden. Er volgen dan enkele aandachtspunten, zoals het vermijden van sloppenwijken, na donker niet in de steden wandelen, opletten voor zakkenrollers. Bij een selfdrive rij je best geen lange afstanden in het donker, tussen dorpen en steden is er niet altijd openbare verlichting.

EXTRA VEILIGHEDEN & VANGNETTEN
Als Zuid-Afrika Reiscenter bouwen wij bovendien extra veiligheden en vangnetten in:
- Ons eigen kantoor in Oudtshoorn, dat de detailboekingen voor Zimbabwe maakt, is 24/24 uur per mobiel nummer bereikbaar.
- Wij werken met Europcar Zimbabwe voor wagenhuur met huurwagens die goed onderhouden zijn. Europcar heeft vestigingen in Harare, Bulawayo en Victoria Falls plus een eigen 24/24 noodnummer.
- Wij stippelen de routes zo uit, dat je steeds makkelijk voor donker je volgende overnachtingplaats bereikt.
- De accommodaties die we selecteren zijn veilig gelegen.
Dankzij de nodige adviezen en vangnetten kunnen we dan ook stellen dat je naar Zimbabwe op een voldoende veilige manier kan reizen.

FOTOGRAFEREN
Het is strafbaar om officiële gebouwen, ambassades, personen in uniform en demonstraties te fotograferen.

ROADBLOCKS
Lokale politiediensten houden regelmatig controles, bij de zogenaamde roadblocks. Wanneer ze vaststellen dat je een Europese reiziger bent, zal je snel en vriendelijk worden doorgelaten. Soms combineren ze roadblocks met "péage", waar je een kleine som dient te betalen in ruil voor een ticketje.

BESTE REISTIJD
Algemeen is de beste reistijd voor Zimbabwe tussen mei en juli, maar om het wild beter te kunnen spotten, raden we de periode van half juni tot eind oktober aan. De temperaturen zijn tijdens de zomermaanden (januari - maart) gemiddeld 26°. Tijdens de wintermaanden (juli - september) zijn de temperaturen gemiddeld 23°. Het regenseizoen is van november tot maart.

BEGELEIDE REIS OF ZELF RIJDEN
Zelf rijden in Zimbabwe is  goed mogelijk. Wij organiseren dan de vluchten, de wagenhuur en de overnachtingen. Zelfs een aantal activiteiten kan je vooraf bijboeken. Wens je liever een begeleide rondreis in groep, dan geniet je natuurlijk van de meerwaarde van een gekwalificeerde gids.

ELEKTRICITEIT
220 Volt is hetzelfde als in Europa. Maar de lokale stekkers hebben 3 dikke pinnen. Je kan echter overal adapters kopen, zodat je met je apparaten geen problemen hebt.

GELDZAKEN
Visa en Mastercard wordt in een aantal hotels (in de steden) aanvaard, behalve in tankstations (daar dien je cash in USD te betalen). Alle lokale betalingen gebeuren in US Dollar. Alle inkomgelden in nationale parken, lokale uitgaven, restaurants en afgelegen lodges gebeuren in cash: Amerikaanse Dollar.

GSM – MOBIEL BELLEN
Is eerder beperkt, enkel in stedelijke gebieden. Met een doorlopend Europees abonnement spring je normaal op de lokale providers.

REISDOCUMENTEN
Een paspoort (in België reispas genoemd) is vereist, geldig 6 maanden na datum terugkeer. Het betreft het boekje, met daarin een aantal vrije pagina’s. Bij aankomst in Zimbabwe zal je bovendien een visum moeten aankopen: zorg voor cash geld in US Dollar, momenteel 50 USD maar kan verhogen.

GEZONDHEID
Voeding en drank in hotels en restaurants zijn voldoende veilig in Zimbabwe. Ongeopend mineraalwater bij de maaltijden vragen is wel aan te raden. Eet geen voedingswaren of drankjes zomaar op de marktjes.

Voor vragen over gezondheid verwijzen we naar je dokter of het Tropisch Instituut.

Enkele algemene ‘ervaringsadviezen’, die echter niet als wetenschappelijk mogen beschouwd worden kunnen we wel geven. Wijzelf nemen steeds anti-malariatabletten (zoals Malarone) wanneer we Zimbabwe, omdat daar besmette muskieten (muggen) voorkomen. Ook een sterke muggenmelk met minstens 50% Deet-waarde. Verder de algemene ‘prikken’ voor verre reizen hebben we ter bescherming: de combinatie-injecties voor Hepatitis A, B en C, Dyfterie, Tetanos, Tyfus e.a. Raadpleeg je arts.


 

 

Zuid-Afrika Reiscenter op Facebook

  

Gratis brochure
Vraag onze gratis brochure
of download in pdf
48 blz. - 4MB

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van onze promoties, tips en nieuwe reisprogramma's.
Go
 

Klanten aan het woord

 

  PDF      PRINT      TOP      EMAIL       
© 1997-2017 Zuid-Afrika Reiscenter - Alle rechten voorbehouden - Licentie 5071 - Lid van VVR en VZW Visit Southern Africa - Verzekerd bij Garantiefonds Reizen.